Seramik Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Seramik uygulamasını yapmak istediğiniz alanın ölçüsünü almalı ve seramik satın alırken bu ölçüden yararlanmalısınız.
- Seramiği uygulayacağınız alana uygun bir seçim yapmalısınız. Örneğin balkon zemininde ya da duşakabinde kullanacağınız seramiklerin su geçirmez özelliği olması gerekir. Ayrıca zeminlerde kullanacağınız seramiklerin aşınmaya karşı dirençli olması da daha uzun bir kullanım sağlar.
- Küçük alanları seramik ile buluşturmak istiyorsanız fazla deseni olmayan açık renkli ürünleri tercih edebilirsiniz. Koyu renkli ve desenli seramikler, alanı olduğundan daha küçük ve boğucu gösterebilir.
- Özellikle banyo zemininde kullanacağınız seramiklerin kaygan olmamasına dikkat etmelisiniz. Böylece ciddi yaralanmaların önüne geçebilirsiniz.
- Banyo seramikleri dekorasyon için oldukça önemlidir. Banyo dekorasyonunuza uygun modeller seçerek mutfağınızın şıklığına şıklık katabilirsiniz. Bunun yanı sıra mutfak seramik modellerinin de alanın daha şık olmasını sağlayacağını garanti ederiz.
Seramik Nasıl Döşenir?
Evinizi yeni bir çehreye bürüyeceği için seramik döşeme fikrinin size heyecan verici geldiğine eminiz, fakat diğer yandan bu uygulama size zor görünebilir ve sizi korkutabilir. Korkmanıza hiç gerek yok. Seramik nasıl döşenir, en basit şekilde size anlatacağız.
Öncelikle zeminleriniz ya da duvarlarınız hâlihazırda seramikle kaplıysa bir karar verdikten sonra kolları sıvamanız gerekiyor: Var olan seramikleri sökerek mi işlemi yapacaksınız, yoksa seramikleri duvardan ya da zeminden sökmeden mi evinizi ya da iş yerinizi yeni seramikler ile buluşturacaksınız? Eğer seramikleri sökmeye karar verirseniz tornavida gibi bir alet ya da performans aleti yardımıyla seramik aralarını kazıyabilir, ardından spatula ile her bir seramiği yan tarafından kaldırarak olduğu yerden sökebilirsiniz. Seramikleri sökmeden işlem yapmak isterseniz bu tercihin daha pratik ve temiz bir yöntem olduğunu söylemeliyiz.
İster mutfak seramik kaplama ister zemin seramik uygulaması için kolları sıvayın, yukarıda belirttiğimiz kararı verip adımları uyguladıktan sonra işleyiş hep aynı oluyor.
Montaj için en önemli 2 unsur bulunmaktadır. Birincisi doğru malzemeler ikincisi ise deneyimli fayans ustaları. Malzemelerden en önemlileri Flex Seramik ve Fayans Yapıştırıcıları ile derz dolgu malzemeleridir.
Flex yapıştırıcılar, Fayans ve Seramik yapıştırılmasında kullanılan, kolay hazırlanan ve uygulanan, yüksek çalışma süresine sahip esnek çimento esaslı yapıştırma harçlarıdır. Flex seçiminde tanınmış markaların ürünleri tercih edilmelidir.
Uygulama yüzeyinin sağlam, temiz ve terazisinde olup olmadığı kontrol edilerek yüzey hazır hale getirilmelidir. Yüzey sıcaklığı +25°C’ den fazla ise yüzey ıslatılmalıdır. 25 kg. Flex Seramik ve Fayans Yapıştırıcısı 6.5-7 Lt. su ile bir kap içerisinde topak kalmayacak şekilde düşük devirli karıştırıcı yardımı ile homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılır. Yaklaşık 5 dk dinlendirilen bu karışım tekrar karıştırılarak kullanıma hazır hale getirilir. Hazırlanan harç, tarak yardımıyla yüzeye çekildikten sonra seramik ve fayanslar lastik tokmak kullanılarak döşenir.
Fayans döşeme işi bittikten sonra sırada derz verme işlemi vardır. Burada da yine markalı derz ürünleri tercih edilmelidir. Derz verme aşamasında kesinlikle metal mala kullanılmamalıdır. Metal mala görseli çizebilir yada zarar verebilir. Bu yüzden derz dolgulama işleminde Sünger ve kauçuk kullanılmalıdır.