Kağıt Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kağıt Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Home / Kağıt Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

DUVAR KAĞIDI SEÇERKEN VE UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Duvar kağıtları boyalara oranla son zamanlarda daha çok tercih edilen ürünler oldu. Boyalar uygulanırken etrafa yayılan kokusu ve tek renk seçenekleri ile daha zahmetli bir iş haline geldi. Son zamanlarda çıkan suya dayanıklı ve kolay temizlenen boyalar dahi duvar kâğıdı trendlerinin önüne geçemedi. Çünkü duvar kağıtlarında istediğiniz deseni, rengarenk seçenekleri ile daha farklı bir alan yaratma imkânınız bulunuyor.

Duvar Kâğıdı Seçimi

Duvar kağıtlarının o güzel görünümüne ulaşması için iyi bir seçim yapmak gerekiyor. Bu nedenle duvar kâğıdı seçerken daha sonra pişman olmamanız adına iyi bir seçim yapmanız gerekmekte. Duvar kâğıdı seçerken belirli kriterlere yer vermelisiniz. Bu kriterler sizin özel isteklerinize hitap etmeli ve aynı zamanda size uygulandıktan sonra sorun çıkarmamalıdır.

Seçim sırasında ilk dikkat etmeniz gereken nokta seçeceğiniz, beğendiğiniz duvar kağıtları üzerinde yer alan işaretlerdir. Bu işaretler sizlere kâğıdın silinebilir olup olmadığı, ışık duyarlılığı, güneş ışığında renk solması yapıp yapmayacağı, sökülebilir özelliğe sahip olup olmadığı gibi bilgiler verir. Bu bilgilere göre duvar kağıdınızı istediğiniz özelliklerde seçmelisiniz.

İkinci olarak dikkat etmeniz gereken özellik ise duvar kağıdının kalitesi olmalıdır. Kaliteli duvar kağıtları diğer duvar kağıtlarına göre daha dayanıklı olacaktır. Bu durumda kağıtların ömrünün daha uzun olacağı anlamına geliyor.

Üçüncü dikkat etmeniz gereken ise eğer tüm duvar yerine tek bir yere uygulanacaksa o bölgenin ölçümünü almanız gerekmektedir. Standart ev ölçülerinde tavan yüksekliği 2.60 metredir. Duvar ölçünüz de kaç metre ise tavan yüksekliği ile bu değeri çarpmalısınız. Yani 4 metre bir duvar ise 4×2.60 yapmalısınız.

Duvar Kâğıdı Uygulama

Seçilen duvar kağıdının uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikle, kâğıdı uygulayacak olan çalışanın zemini hazırlaması gerekmektedir. Zemin üzerinde yağlı, cam boya gibi tutkalın emilmesinde sorun çıkartacak maddeler bulunuyorsa öncelikle dönüşüm astarı uygulanmalıdır. Eğer zemine yeni alçı çekilmiş ve zımparalanmışsa polizolan sürülerek üzerine yer alan tozların giderilmesi gerekmektedir. Duvar kâğıdı üzerine duvar kâğıdı yapılmayacağından, önceden duvar kâğıdı kalmışsa bunlar sökülmelidir. Duvar üzerinde delik var ise saten alçı yardımıyla kapatılmalıdır.

Zemin hazırlandıktan sonra duvar yüksekliğinin ölçümü yapılır. Duvar kağıdının ölçülen yükseklikten 5-10 cm fazla pay kalacak şekilde kesimi yapılır. Kesim işlemi bittikten sonra tutkallama işlemine geçilmelidir. Duvar kâğıdı uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de tutkallama aşamasında fırçanın kıl dökmediğinden emin olmaktır. Eğer fırça kılı kalırsa bu kâğıt altından görülecek ve güzel bir görünüm sağlamayacaktır. Diğer nokta ise tutkalın her yerine sürüldüğünden emin olunması gerekmektedir.

Tutkallama işlemi sonrasında tutkallanan tüm kağıtlar üst üste gelecek şekilde katlanmalıdır. Katlanan bu duvar kağıtlarının tutkalı daha iyi emmeleri amacıyla beklenir. Bu işlem bittikten sonra duvar kâğıdı duvara dikkatli uygulanmalıdır. İlk uygulama da yamuk uygulamak tüm kağıtların yamuk uygulanacağı anlamına gelmektedir.